Pogranični prostor koji je stoljećima bio podijeljen između Austrije i Venecije, stalna migracija stanovništva na istarskom poluotoku, politička povijest ovog kraja s učestalom promjenom vlasti, vrlo dobra stoljetna povezanost putem željeznice s ostatkom Europe te mnogo drugih razloga doprinijeli su stvaranju multietničkog i multikulturalnog prostora na području današnje Općine Cerovlje.
To područje, gdje gotovo u svakom selu čuješ drukčiji govor i gdje vidiš običaje karakteristične samo za to mjesto, jednostavno je prebogato tradicijskim vrijednostima, običajima i događajima da se iste ne bi predstavilo onima koji to područje posjećuju.
 
Općina Cerovlje jedna je od rijetkih općina u zemlji koja se može pohvaliti s tolikim brojem tradicijskih manifestacija po broju stanovnika: Karneval u Cerovlju koji je pred nekoliko godina oživio pomalo zaboravljene mesopusne običaje, Susret mladih svirača istarskih tradicijskih instrumenata „Supci pud mavricun“ (Svirači ispod duge) koji se svake godine održava u Grimaldi, Susret svirača istarskih tradicijskih instrumenata „Nadalinu u pohode“ koji se svake godine održava u Pagubicama.
 
Susret svirača bajsa „Bajsi u Draguću“ koji se svake godine održava u Draguću, „Trka s tovari“ (Utrka s magarcima) koja je 2009. godine ponovno zaživjela u Gologorici nakon punih 17 godina, te još mnogo drugih događaja koji već jesu ili će uskoro biti u kalendaru godišnjih događanja Općine Cerovlje.
Navedeni događaji su dovoljan dokaz da se na ovom području uvelike poštuje i čuva tradicija, ali oni su i poziv svima koji žele vidjeti kako se nekada sviralo, pjevalo i zabavljalo da sami to vide i čuju na prostoru i među ljudima gdje će to najbolje osjetiti.