Grimalda je župsko središte prostrane okolice, ali i jedan od nedvojbeno najljepših vidikovaca središnje Istre smješteno na 447 metra visokom brijegu. Prvi se put spominje 1202. kao imanje akvilejskih patrijarha, koje 1420. zauzima Venecija. No, život je ovdje bujao daleko ranije, na pretpovijesnoj gradini, na kojoj se razvilo današnje naselje. O životu u vrijeme antike u ovim krajevima govore nadgrobni spomenici iz doba Rima koji se danas čuvaju u Arheološkom muzeju u Puli. Kao pogranično mjesto Grimalda je više puta stradala u sukobima između Austrije i Venecije u 16. i 17. stoljeću.

 

Sakralni objekti
Dominantnu kotu naselja zauzima crkvica Sv. Jurja iz 13. stoljeća, oko koje se prostire groblje. Više je puta preuređivana pa tako na njoj osim romaničkih, izvornih, elemenata nalazimo gotičke potporne zidove. Nedaleko, stare, male crkve 1891. podignuta je veća, neoklasicistička, crkva također posvećena Sv. Jurju.

 

Supci pud mavricun
U povodu blagdana Sv. Jurja, zaštitnika Grimalde (23. travnja), ovdje se održava susret mladih svirača tradicijske glazbe Supci pud mavricun (Svirači pod dugom).

Zahvaljujući povoljnim klimatskim uvjetima, prostori, zapravo padine, oko Grimalde, pogodni su za uzgoj vinove loze i masline, a mnogi su ljudi ovog kraja poznati kao vrsni vinari i maslinari.