Slide background

Grimalda

grimaldaizzraka2Grimalda je župsko središte prostrane okolice, ali i jedan od nedvojbeno najljepših vidikovaca središnje Istre smješteno na 447 metra visokom brijegu. Prvi se put spominje 1202. kao imanje akvilejskih patrijarha, koje 1420. zauzima Venecija. No, život je ovdje bujao daleko ranije, na pretpovijesnoj gradini, na kojoj se razvilo današnje naselje. O životu u vrijeme antike u ovim krajevima govore nadgrobni spomenici iz doba Rima koji se danas čuvaju u Arheološkom muzeju u Puli. Kao pogranično mjesto Grimalda je više puta stradala u sukobima između Austrije i Venecije u 16. i 17. stoljeću.

Sakralni objekti

grimaldacrkgr2Dominantnu kotu naselja zauzima crkvica Sv. Jurja iz 13. stoljeća, oko koje se prostire groblje. Više je puta preuređivana pa tako na njoj osim romaničkih, izvornih, elemenata nalazimo gotičke potporne zidove. Nedaleko, stare, male crkve 1891. podignuta je veća, neoklasicistička, crkva također posvećena Sv. Jurju.

 

 

mavrica violinaSupci pud mavricun

U povodu blagdana Sv. Jurja, zaštitnika Grimalde (23. travnja), ovdje se održava susret mladih svirača tradicijske glazbe Supci pud mavricun (Svirači pod dugom).

Zahvaljujući povoljnim klimatskim uvjetima, prostori, zapravo padine, oko Grimalde, pogodni su za uzgoj vinove loze i masline, a mnogi su ljudi ovog kraja poznati kao vrsni vinari i maslinari.

 

 

View the embedded image gallery online at:
https://cerovlje.hr/hr/mjesni-odbori/grimalda#sigProId2ee95b2f71

Na našoj web stranici koristimo kolačiće. Neki od njih su neophodni za rad web stranice, dok nam drugi pomažu u poboljšanju stranice i korisničkog iskustva. Odluka o tome želite li dopustiti kolačiće ili ne je na Vama. Imajte na umu da ako ih odbijete, možda nećete moći koristiti sve funkcionalnosti web stranice.