Naselje se prvi put spominje 1341. kao imanje akvilejskog patrijarha. Kasnije njime upravlja kršanska i lupoglavska vlastela, pićanski biskupi i pazinski kapetani. No, to se utvrđeno naselje nalazilo poviše današnjeg na brdu Stari Novaki. Kada je u ratovima u 16. i 17. stoljeću uništeno, podignuto je ovo na današnjem mjestu. Ondje se nalaze ostaci kapelice, a s vrha brda pruža se lijep pogled na okolinu. Naseljem dominira župna crkva Svetog Mihovila arkanđela, izgrađena u 17. stoljeću, kada i 25 metara visok zvonik uz nju. Ova jednobrodna građevina sa svetištem ima četiri kapele, a u svakoj od njih mramorni oltar. Na glavnom su oltaru prikazi Blažene Djevice Marije, Sv. Ulriha i nepoznatog vojnika. Oltarnu Sv. Sebastijana naslikao je Mario Schergat rođen u Zajercima, a živi i radi u Veneciji.
 
Uz samu cestu koja spaja Cerovlje i Pazin podignuta je u 15. stoljeću crkvica Sv. Roka, zaštitnika od kuge. Sliku koja resi njen oltar naslikala je Maria Creglia.
 
U Marečićima je za Drugog svjetskog rata, 1942. utemeljena prva organizacija Komunističke partije.
 
Ribolov
Nedaleko naselja nalaze se bare, najpoznatije i ribom najbogatije vode u središnjoj Istri kojima gospodari ŠRD Pazinčica iz Pazina. Na barama je ribolov u travnju i svibnju dopušten vikendom i blagdanima, a od lipnja do prosinca svaki dan.
Vikendom u srpnju, kolovozu i rujnu dopušten je i noćni ribolov. Dnevne ribolovne dozvole izdaju se u konobi Štacion u Cerovlju. Dopušten je ulov jednog komada plemenite ribe (šaran, štuka, amur i linjak), te dva kilograma bijele ribe (babuška, žutooka, somić i klen).
 
Pješačenje

Novakima prolazi trasa pješačke staze koja povezuje stazu Zelengrad na Pazinštini i stazu Svetog Šimuna na Gračašćini. Orijentir pješacima može biti željezničko stajalište. Uz njega, prema zapadu, staza vodi prema Brhajima na Pazinštini, a prema istoku, prema Gračašćini. Prolazi uz sela Ćusi, Šegari i Marečići vodi do Škljonki kroz brdoviti flišni krajolik s vidicima na masiv Učke i prostrano polje pod njom.